Αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ιερέων

Το Αβαείο των Βενεδικτίνων του Ετάλ της Βαυαρίας προτίθεται να καταβάλει...

Το Αβαείο των Βενεδικτίνων του Ετάλ της Βαυαρίας προτίθεται να καταβάλει 5.000 ευρώ τουλάχιστον σε κάθε ένα από τα περίπου 70 θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης που διέπραξαν ιερείς του στο οικοτροφείο του, έγινε σήμερα γνωστό από εκπρόσωπό του.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι Ιησουΐτες της Γερμανίας είχαν προτείνει 5.000 ευρώ για κάθε ένα από τα περίπου 200 θύματα, που έχουν καταγραφεί.

«Το Ετάλ θα ιδρύσει ένα ταμείο αποζημίωσης ύψους περίπου 500.000 ευρώ από τα ταμεία της μονής και την πώληση ακινήτων που της ανήκουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ετάλ.

Από το 1940 και έως το 1990, 60 έως 70 μαθητές ηλικίας 10 έως 18 ετών που ζούσαν στο οικοτροφείο αυτού του περίφημου μπαρόκ Αβαείου, είχαν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από 14 κληρικούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή, που αποτελείται από ένα μέλος των ενώσεων των θυμάτων, ένα δικαστή και ένα ψυχίατρο πρέπει να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης για κάθε θύμα.

Η γερμανική Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να παρουσιάσει τον Μάρτιο τις προσφορές της για την αποζημίωση των θυμάτων, στο πλαίσιο μιας ειδικής ομάδας που συστάθηκε από το Βερολίνο πριν από ένα χρόνο, μετά την αποκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου παιδεραστίας στους κόλπους διαφόρων ιδρυμάτων, κυρίως καθολικών