Η βία συνεχίζεται στην Υεμένη

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και 35 τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις...

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και 35 τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σαναά και το Άντεν στην Υεμένη, την ώρα που το κύμα αμφισβήτησης εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπαθούσε να διαλύσει συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η ένταση δεν έχει παύσει στην πόλη αυτή, όπου πυρά ακούγονται σε πολλές συνοικίες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα Σαναά, σήμερα, πέμπτη ημέρα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του Σάλεχ, περίπου 2.000 διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση μόλις βγήκαν από το χώρο του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας της Υεμένης από υποστηρικτές του προέδρου, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες.

«Ο λαός ζητεί την πτώση του καθεστώτος», επαναλάμβαναν με μία φωνή οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους απαντούσαν με πέτρες στους επιτιθέμενους υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (CPG).

Δεκαπέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Σαναά, όπως και δέκα υποστηρικτές του προέδρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δυνάμεις της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να απομακρύνουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε στο κεφάλι από μια πέτρα, ενώ ένας εικονολήπτης που εργάζεται για το ίδιο πρακτορείο ξυλοκοπήθηκε από υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το κύμα αμφισβήτησης έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις της Υεμένης. Στην Τάιζ, νοτιοδυτικά της Σαναά, εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές κατασκήνωσαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα σε πλατεία της πόλης, η οποία μετονομάστηκε σε «Πλατεία της Ελευθερίας».

Στην Εμπ, επίσης νοτιοδυτικά της Σαναά, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν παράλληλα σήμερα με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στην εξουσία της φτωχής αυτής και ασταθούς χώρας για 32 χρόνια.