Συνεργασία Τουρκίας-Αφγανιστάν για ενέργεια και ορυκτά

Μνημόνιο κατανόησης για την συνεργασία τους στην ενέργεια, αλλά και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου υπέγραψαν η Τουρκία με το...

Μνημόνιο κατανόησης για την συνεργασία τους στην ενέργεια, αλλά και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου υπέγραψαν η Τουρκία με το Αφγανιστάν. Είναι το πρώτο μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει ποτέ το Αφγανιστάν με άλλη χώρα. Η υπογραφή του έγινε στην Άγκυρα από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ και τον Αφγανό ομόλογό του, Γουανιντουλάχ Σαμπρανί.

Το μνημόνιο προβλέπει την εκπαίδευση Αφγανών αξιωματούχων σε ζητήματα ενεργειακής νομοθεσίας, αλλά και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη διμερή συνεργασία Τουρκίας-Αφγανιστάν στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου.

Ο κύριος στόχος εντοπίζεται στη συμμετοχή του τουρκικού ιδιωτικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των ενεργειακών και φυσικών αποθεμάτων ορυκτού πλούτου, που διαθέτει το Αφγανιστάν. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιδιώκει να αξιοποιήσει την εμπειρία που διαθέτει η Τουρκία στα ζητήματα εκμετάλλευσης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου, προκειμένου να επιτύχει την εισροή πολύτιμων κεφαλαίων ξένου συναλλάγματος, στη χώρα.