ΚΟΣΜΟΣ

Απεργιακή κινητοποίηση σε ένα σημαντικό μεταλλείο στη Χιλή

Απεργιακή κινητοποίηση σε ένα σημαντικό μεταλλείο στη Χιλή

Στελέχη της κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας Κοντέλκο ανακοίνωσε χθες ότι η απεργιακή κινητοποίηση η οποία διαρκεί δύο ημέρες στο ορυχείο χαλκού Ραντομίρο Τόμιτς είναι παράνομη, πρόσθεσε πάντως ότι η διοίκησή της προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους απεργούς μεταλλωρύχους.


Η Κοντέλκο, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού παγκοσμίως, χάνει ένα μέρος της παραγωγής της λόγω της απεργίας στο ανοικτό αυτό μεταλλείο στη βόρεια Χιλή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι μεταλλωρύχοι σταμάτησαν την δουλειά τους για να απαιτήσουν οι δύο προϊστάμενοι στο κοίτασμα όπου πρόσφατα έχασε τη ζωή του ένας 37χρονος συνάδελφός τους (γεγονός για το οποίο τους κατηγορούν) να απολυθούν αμέσως.

Χθες οι εργοδηγοί αυτοί παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, αλλά ο γενικός διευθυντής του μεταλλείου παραιτήθηκε.

Η εταιρεία επικαλέστηκε χθες αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων στον συγκεκριμένο τομέα, όπου εξορύχτηκε σχεδόν το ένα τέταρτο της περυσινής παραγωγής της, δηλαδή 428.000 τόνοι, και εισέφερε το 32% των κερδών της Κοντέλκο.

Η κρατική επιχείρηση είχε πέρυσι κέρδη 7,5 δισ. δολαρίων παρά την μείωση της παραγωγής της κατά 5%.

Η Χιλή παράγει περίπου 5,6 εκατ. τόνους χαλκού το χρόνο, το ένα τρίτο της παγκόσμιας ποσότητας. Ωστόσο το 2012 οι εξαγωγές μεταλλευμάτων και ορυκτών της Χιλής έχασαν 9,4% της αξίας τους, ιδίως λόγω της πτώσης κατά 10% της μέσης τιμής της λίβρας του χαλκού (3,61 δολάρια στην αγορά πολύτιμων μετάλλων του Λονδίνου).