ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Προωθούν ακροδεξιό για υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις εκλογές

Ινδία: Προωθούν ακροδεξιό για υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις εκλογές

Ο ινδός ακροδεξιός πολιτικός Ναρέντrα Μόντι, προωθείται από μια ισχυρή ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος Μπαραντίγια Τζανάτα (ΒJP), ενισχύοντας τις πιθανότητές του να είναι τελικά ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.


Ήδη ο πρόεδρος του BJP Ρατζνάχ Σινχ, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας 11μελούς ομάδας, που θα αποφασίσει για τους εσωκομματικούς υποψήφιους, αλλά και την στρατηγική του κόμματος προς τις εκλογές του Μαΐου του 2014.Ο αντιπρόεδρος Ούμα Μπχαράτι, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η απόφαση σχετικά με την υποψηφιότητα του κόμματος, θα πρέπει να ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με τους εταίρους, της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Μόντι αναδύεται ταχύτατα ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί του BJP στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, καθώς έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του, σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος.

Ο 62χρονος Μόντι, ο οποίος ηγείται του BJP στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζαράτ, «έφτιαξε» το όνομα του αποτελεσματικού κυβερνήτη, που έφερε επενδύσεις στο κρατίδιο, μείωσε τη γραφειοκρατία και βελτίωσε τις υποδομές.

Αλλά η διακυβέρνησή του αμαυρώθηκε από την αδυναμία του, να ελέγξει τις αιματηρές ταραχές Ινδουιστών και Μουσουλμάνων το 2002, όπου περισσότερα από 1.000 άτομα, ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι, έχασαν τη ζωή τους.