Η Βενεζουέλα κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ για εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Παρασκευή ότι υποκινούν απεργίες πείνας φοιτητών που αντιτίθενται ...

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Παρασκευή ότι υποκινούν απεργίες πείνας φοιτητών που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες και προσπαθούν να δημιουργήσουν "μια εικονική Αίγυπτο" στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Πάνω από δέκα φοιτητές συμμετέχουν στην απεργία πείνας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στο Καράκας που άρχισε πριν 18 ημέρες, δηλώνοντας ότι θέλουν ο γενικός γραμματέας του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα να επισκεφθεί τη χώρα για να ερευνήσει τις υποθέσεις "πολιτικών κρατούμενων". Στους αρχικούς απεργούς πείνας προστέθηκαν και άλλοι.

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Βενεζουέλα να επιτρέψει μια επίσκεψη του Ινσούλσα, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Καράκας, που λέει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

"Απορρίπτουμε την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμιχθούν στα προβλήματά μας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον και ακροδεξιές οργανώσεις εξορίστων πολιτών της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι αποπειρώνται να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Τσάβες.

"Προσπαθούν να στήσουν ένα ψεύτικο σενάριο, κάτι σαν μια εικονική Αίγυπτο", είπε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Σε χωριστές γραπτές δηλώσεις του, ο Μαδούρο σημείωσε ότι "κατηγορούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και Βενεζουελάνικες ακροδεξιές οργανώσεις με βάση το Μαϊάμι ότι προσπαθούν να υποθάλψουν την αποσταθεροποίηση ή τη σύγκρουση για να προωθήσουν ένα σύνολο απόψεων και να παρουσιάσουν τη Βενεζουέλα ευρισκόμενη σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, αλλά με έναν εικονικό τρόπο".

Υποστηρικτές του Τσάβες λένε ότι οι απεργοί πείνας χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα για την "προώθηση της δημοκρατίας". Οι φοιτητές προβάλλουν υποθέσεις όπως αυτή της φυλακισμένης πρώην δικαστίνας Μαρίας Λούρδες Αφιούνι, η καταδίκη της οποίας στα τέλη του 2009 προβάλλεται συχνά από πολέμιους του Τσάβες. Βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό από νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Καράκας και στην Ουάσινγκτον δεν αποκλιμακώθηκαν παρά ελάχιστα επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο χώρες σήμερα δεν διαθέτουν πρεσβευτές η μια στην πρωτεύουσα της άλλης.

Ο Τσάβες λοιδορεί όσους κάνουν τον παραλληλίζουν με τον Μουμπάρακ, επισημαίνοντας ότι έχει κερδίσει σε όλες --εκτός από μία-- τις εκλογικές αναμετρήσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα από το 1998 ως σήμερα. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος επικεντρώνεται, λένε υποστηρικτές του, στη φτωχή πλειοψηφία μετά από ατέλειωτες δεκαετίες κυριαρχίας μιας διεφθαρμένης πλούσιας ελίτ.