ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει η Αλ Κάιντα ότι ο ηγέτης της στο Μάγρεμπ σκοτώθηκε

Διαψεύδει η Αλ Κάιντα ότι ο ηγέτης της στο Μάγρεμπ σκοτώθηκε

Η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) ανακοίνωσε πως οι ισχυρισμοί της Γαλλίας ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν τον ηγέτη της οργάνωσης στην Σαχάρα είναι "απόλυτα λανθασμένοι".

Η οργάνωση δεν κατονομάζει τον ηγέτη, αλλά φαίνεται ότι εννοεί τον Αμπντελχαμίντ Αμπου Ζέιντ, του οποίο ο θάνατος τον Φεβρουάριο στο Μάλι επιβεβαιώθηκε από το Παρίσι στις 23 Μαρτίου.

Η οργάνωση, που ευθύνεται για την επίθεση σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία τον Ιανουάριο, αρνείται το θάνατο του ηγέτης σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστικά φόρουμ στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE.

Στην ανακοίνωση η οργάνωση απειλεί με "μαύρες μέρες" την Γαλλία και την Δυτική Αφρική.

Οι γαλλικές δυνάμεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο χερσαία και αεροπορική εκστρατεία κατά των ισλαμιστών στο Μάλι. Τον περασμένο μήνα το Παρίσι ανακοίνωσε πως "ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνει τον θάνατο του Αμπντελχαμίντ Αμπου Ζέιντ σε επιχείρηση του γαλλικού στρατού".

Το Aqmi υποστηρίζει πως η γαλλική ανακοίνωση έγινε εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

"Πρόκειται για ένας απόλυτα λανθασμένο ισχυρισμό του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έχει χαμηλή δημοτικότητα και το κόμμα του αμαυρώνεται από οικονομικά και ηθικά σκάνδαλα ώστε να τραβήξει την προσοχή της γαλλικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης σε μια στρατιωτική επιτυχία που θα αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βορειοαφρικανικού σκέλους της αλ Κάιντα.