Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν ενώ συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η πολιτική διένεξη για τους...

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν ενώ συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η πολιτική διένεξη για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Η ένταση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αύριο. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα Μάντισον για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πλειοψηφούν στο πολιτειακό Κογκρέσο, και προβλέπει τον δραστικό περιορισμό της δυνατότητας των περισσότερων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με «επίθεση στα συνδικάτα» σε πολιτειακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί στο Ουισκόνσιν, που μειοψηφούν στην πολιτειακή βουλή, κυριολεκτικά απέδρασαν για να αποτρέψουν το να τεθεί το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων σε ψηφοφορία. Οι 14 Δημοκρατικοί κρύβονται στο γειτονικό Ιλινόι ώστε να αποφύγουν το να τους συλλάβουν αστυνομικοί του Ουισκόνσιν.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει τη στήριξη του νέου Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Ουόκερ κι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την μείωση του τεράστιου πολιτειακού δημοσιονομικού ελλείμματος. Η αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ προκαλεί οικονομικά προβλήματα στο Ουισκόνσιν και αρκετές ακόμα πολιτείες, παρά το ότι βάσει του Συντάγματος πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο το Νοέμβριο υπερτονίζοντας το ότι οι κρατικές δαπάνες είναι «εκτός ελέγχου».

Όμως πολέμιοι του νομοσχεδίου λένε ότι καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα. Στους δημόσιους υπαλλήλους θα απαγορευθεί αυστηρά να διαπραγματεύονται συλλογικά για αυξήσεις μισθών υψηλότερες του πληθωρισμού.


Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει στην πολιτεία για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.