Κόσοβο: Τελευταία θητεία για Θάτσι

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπέγραψε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι...

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπέγραψε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Το PDK, το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στη λύση αυτή μετά την άρνηση των τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, γεννημένος στο Κόσοβο εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου.

Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.

Το πολιτικό αδιέξοδο προκάλεσε ήδη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνύπαρξής τους, όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές.

Η εικόνα τόσο του Θάτσι όσου και του Κοσόβου- που την Πέμπτη γιόρτασε την τρίτη επέτειο από την ανεξαρτησία του- αμαυρώθηκε από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου-πιστά στο Θάτσι- για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από σέρβους.