Στο χορό των κινητοποιήσεων και το Μαρόκο

Στον κύκλο των διαδηλώσεων μπαίνει και το Μαρόκο καθώς χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που...

Στον κύκλο των διαδηλώσεων μπαίνει και το Μαρόκο καθώς χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για σήμερα, για να απαιτήσουν την εκχώρηση εξουσιών από το βασιλιά Μοχάμεντ σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στις διαδηλώσεις καλεί το «Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου», που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στο Facebook και απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη βουλή.

Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.

Το Μαρόκο επίσημα είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως το σύνταγμα της χώρας δίνει την εξουσία στο βασιλιά να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επηρεάζει καθοριστικά το ποια πρόσωπα αναδεικνύονται σε θέσεις-κλειδιά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού.