Η "Πράσινη πλατεία" μετατρέπεται σε ...."Πλατεία Ταχρίρ"

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς υπάλληλος ξενοδοχείου ταραχές σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο...

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς υπάλληλος ξενοδοχείου ταραχές σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Τρίπολης.

Ωστόσο οι ταραχές από χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρούστηκαν σήμερα στην Τρίπολη με υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Στο μεταξύ ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών", μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera.

Το δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Οι ταραχές στη Βεγγάζη, οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες που είναι στην εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι, ξεκίνησαν ως μία διαμαρτυρία επηρεασμένη από τις εξεγέρσεις στις γειτονικές Αίγυπτο και Τυνησία, αλλά αντιμετωπίστηκαν με βία.

Τα σενάρια σχετικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει λένε επίσης ότι μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και "απελευθέρωσαν" την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με δύο κατοίκους.

Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα είπαν στο Ρόιτερς ότι μέλη της μονάδας "Κεραυνός" μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι.

"Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτοριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό", είπε τηλεφωνικώς ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα το μεσημέρι στη Βεγγάζη, είπε στο Ρόιτερς ο Αλ-Ομπέιντι.

"Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία...από τις 3 μμ (1300 GMT) και μέχρι τις 9.15 μμ, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά".