ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις Τατάρ για το θέμα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, τα εσωκομματικά του ΚΕΕ, υποψίες για το διαγωνισμό ασφαλτόστρωσης δρόμου προς την Καρπασία και η περιφρόνηση της «κυβέρνησης» προς τη «βουλή» κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Γίνεται επίσης αναφορά σε εμπρησμού αυτοκινήτου ή αυτοκινήτων στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, τα αποτελέσματα της δυνατής βροχής σε δρόμους και γεωργία, νέες συλλήψεις για τα ψεύτικα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Τρέχουν τα ακίνητα» γράφει ότι ο «υπουργός» δημοσιονομικών Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στους τίτλους ιδιοκτησίας και πως το «υπουργικό συμβούλιο» κάθε εβδομάδα εγκρίνει μεγάλο αριθμό αγοράς περιουσιών από ξένους, τις οποίες χαρακτήρισε έγκυρες πράξεις, χωρίς όμως – επισημαίνεται – να ξεκαθαρίσει εάν αυτές οι περιουσίες είναι ε/κ ή τ/κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «βουλή» έχει γίνει εντελώς «μασκαραλίκι», φέροντας ως παράδειγμα πως την ώρα που μιλούσε χθες ο «βουλευτής» του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Εμιρογλουλαρί στην αίθουσα της «ολομέλειας» βρισκόταν μόνο δύο γυναίκες. Ο ίδιος ο Εμιρογλουλαρί πάντως, είπε πως αισθάνεται ιδιαίτερη ευτυχία γι’ αυτό. Αλλού γράφει ότι συνελήφθηκαν άλλα 6 άτομα για την υπόθεση με τα ψεύτικα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού) με τίτλο «Προϋπόθεση τα άμεσα μέτρα» γράφει ότι το ψευδοκράτος είναι η πέμπτη «χώρα» στον κόσμο σε κρούσματα καρκίνου και δεν έχει ληφθεί γι’ αυτό κανένα μέτρο, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις της «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Δρ Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία προβαίνει σε προτάσεις. Αλλού αναφέρεται σε εμπρησμό αυτοκινήτου στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί και διπλανό σε αυτό όχημα. Σε άλλο θέμα γράφει πως βροχή 15 λεπτών αρκούσε για να μετατρέψει άλλο σημείο της βιομηχανικής περιοχής σε λίμνη, ενώ σε κάποια σημεία πλημμύρισαν και οι αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα μολυσμένο νερό να κυλά μαζί με το νερό της βροχής στους δρόμους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Υποψία για κομπίνα με την άσφαλτο» γράφει ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν στην «αρμόδια υπηρεσία» για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Αμμοχώστου – Καρπασίας οδήγησαν σε σύγκρουση το «υπουργείο» δημοσιονομικών με τις εταιρείες, καθώς οι προσφορές τέθηκαν υπό διερεύνηση και υπάρχει η πιθανότητα ακύρωσης του διαγωνισμού. Αλλού γράφει ότι η βροχή που ανέμεναν οι γεωργοί ήρθε αργά και μιλούν για καταστροφή κατά 70% της παραγωγής τους, ειδικά στην κατεχόμενη Μόρα. Σε άλλο θέμα γράφει πως μετά την αντίθεση Ελλήνων και Ε/κ Ευρωβουλευτών δεν έγινε αποδεκτό το καθεστώς παρατηρητών για δύο Τ/κ και η προσοχή για το τι θα γίνει στρέφεται τώρα στην Προεδρία του ΕΚ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» ( Κύπρος) με τίτλο «Δεν υπάρχει διάσπαση» αναφέρεται στα εσωκομματικά του κόμματος Εθνικής Ενότητας και γράφει πως «βουλευτές» του κόμματος υποστήριξαν ότι μεταφέρθηκαν λάθος τα όσα έγινε στην κεντρική τους επιτροπή από τον Τύπο και θα δείξουν σεβασμό στην απόφαση που θα λάβει ο Ιρσέν Κιουτσιούκ. Αλλού γράφει για κρίση νερού στην περιοχή της Καρπασίας και αναφέρει ότι η ψευδοκυβέρνηση περιμένει την καταβολή προστίμου ύψους 2,5 εκ ΤΛ (1,13 εκ ευρώ περίπου) από την ισραηλινή εταιρεία διύλισης νερού στην κατεχόμενη Βοκολίδα, η οποία με τη σειρά της περιμένει λεφτά από το «κράτος» για να επιδιορθώσει τη ζημιά στις εγκαταστάσεις της που έχει προκαλέσει την μη παροχή νερού σε 38 χωριά και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της περιοχής. Σε άλλο θέμα γράφει για σκόπιμη πυρκαγιά που ξέσπασε ταυτόχρονα σε δύο αυτοκίνητα ίδιας εταιρείας στην βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας και τα κατέστρεψε ολοσχερώς.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Βουλή χωρίς κυβέρνηση» αναφέρεται σε ερώτηση που υπέβαλλε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ. Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ στον «προεδρείο» της ψευδοβουλής χθες για το πού είναι η εκπροσώπηση της «κυβέρνησης» καθώς χθες δεν υπήρχε κανένα μέλος του «υπουργικού συμβουλίου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι «βουλευτές» του ΚΕΕ είναι αποφασισμένοι εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση για το κόμμα τους μέχρι τις 30 Απριλίου, να πάνε σε «πρόωρες εκλογές» τη «χώρα». Αλλού γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως σχετικά με τις υποτροφίες σε τ/κ μαθητές, στόχος είναι να μειωθεί το αίσθημα της απομόνωσης.