Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία

Δύσκολες μέρες για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της Γαλλίας καθώς τα συνδικάτα της χώρας έχουν κηρύξει πενθήμερη απεργία

Δύσκολες μέρες για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της Γαλλίας καθώς τα συνδικάτα της χώρας έχουν κηρύξει πενθήμερη απεργία διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές που προωθεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα ο Nicola Sarkozy.


Ήδη έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες όπως και στα σχολεία. Στα αεροδρόμια, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει την ακύρωση του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων σήμερα στο Ορλί (νότιο Παρίσι) και του 40% των πτήσεων στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ (βόρειο Παρίσι). Στα άλλα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να ακυρωθεί το 40% των πτήσεων.

Είναι η δεύτερη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια έως το 2018.

Η μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί στη γερουσία σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να είναι πλέον νόμος του γαλλικού κράτους. Ο Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμιση αυτή ως τη σημαντικότερη της πενταετούς θητείας του.

Σχεδόν 230 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στις γαλλικές πόλεις. Στην προηγούμενη απεργία της 7η Σεπτεμβρίου, μετείχαν στις κινητοποιήσεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία και 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα συνδικάτα.