ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων ανακοινώνει ο Ραχόι

Ισπανία: Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων ανακοινώνει ο Ραχόι

Η Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή τα νέα οικονομικά της σχέδια, τα οποία όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα καθορίσουν τη λεπτή γραμμή μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο ευελπιστεί να υλοποιηθεί έως το 2015, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αλλάξει η πορεία της οικονομίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντιτίθενται στις συνεχιζόμενες περικοπές των προϋπολογισμών σε μια περίοδο ύφεσης, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η Γερμανία απαιτεί υψηλότερα επιτόκια.

Ο Ραχόι κάνει προσπάθειες από τον Φεβρουάριο ώστε να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και όσων είναι υπέρ της ανάπτυξης, λέγοντας ότι η Ισπανία θα είναι πάντοτε πειθαρχημένη σχετικά με τις δαπάνες, αλλά υποδεικνύοντας ότι και αυτός τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης.

«Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες», είπε η πηγή.

Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.