Μετά τους κροκόδειλους οι αράχνες

Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων που επικρατούν στην Αυστραλία είχαν σαν συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των...

Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων που επικρατούν στην Αυστραλία είχαν σαν συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των φαρμακερών αραχνών, κυρίως στη Μελβούρνη, όπως είναι οι redback, whitetail και άλλες.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των ατόμων που δέχτηκαν το δάγκωμα της reddback έχει φτάσει το 16% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και φέτος φαίνεται πως θα υπερβεί τα επίπεδα αυτά.

Οι αρχές της Αυστραλίας και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβληθούν δεδομένου ότι υπάρχει ένα πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο για το τσίμπημα της θανατηφόρας αράχνης.

Οι Αυστραλοί θα πρέπει να αποφεύγουν μέρη που συνήθως βρίσκονται οι αράχνες όπως σκοτεινές γωνιές, έπιπλα εξωτερικών χώρων, γλάστρες, αποθήκες, αθλητικά παπούτσια που βρίσκονται έξω, γάντια του κήπου που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για κάποιο διάστημα, σε σκουπίδια, μέσα σε θάμνους, κάτω από σωρούς ξύλων και ανάμεσα σε πέτρες. Επισημαίνεται δε ότι κανείς δεν έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια από το δάγκωμα αράχνης.

Ο διευθυντής του Ερευνητικού Σώματος Δηλητηρίων δρ. Κεν Γουϊνκελ, τόνισε ότι το δηλητήριο της redback αράχνης κινείται πολύ αργά και παίρνει μέρες πριν εκδηλωθεί η ολική επίδρασή του. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να παρακολουθείται η εξέλιξη προσεκτικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά και προειδοποίησε ότι συχνά τα συμπτώματα συγχέονται με αυτά της σκωληκοειδίτιδα, δεδομένου ότι προκαλούν πόνους στην κοιλιακή χώρα.