Η διάσωση της Ελλάδας της "στοίχησε" το Αμβούργο

Η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να υπερασπιστεί το ευρώ δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες...

Η απόφαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να υπερασπιστεί το ευρώ δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες, μετά και από την χειρότερη εκλογική ήττα που υπέστη το κόμμα της στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση από τις επτά που θα διεξαχθούν σε ισάριθμα ομόσπονδα κρατίδια.

Η μεγάλη ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ στο Αμβούργο προβληματίζει έντονα την καγκελάριο και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η απώλεια του ελέγχου για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια στο Αμβούργο οφείλεται και «στην οργή των ψηφοφόρων για τη διάσωση της Ελλάδας».

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η κρίσιμη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Μαρτίου για τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που ώθησε ήδη Ελλάδα και Ιρλανδία να ζητήσουν βοήθεια, έρχεται σε μια «κακή» δημοσκοπικά περίοδο για την καγκελάριο.

Η θέση της Γερμανίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής είναι γνωστές για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θέλει να προωθήσει, το οποίο και θα συμπεριλαμβάνει προτάσεις για πιο αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη που το έλλειμμά τους υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ως αντάλλαγμα για πιο φθηνά δάνεια διάσωσης.

Επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αντιτίθενται στη διεύρυνση του σκοπού του ταμείου διάσωσης EFSF και στην έκδοση ευρωομολόγων, θέση που διατυπώθηκε χθες και από την Bundesbang. Αντιθέτως οι σοσιαλδημοκράτες, νικητές στο Αμβούργο, έχουν ζητήσει την έκδοση ευρωομολόγων και ένα μεγαλύτερο EFSF.

 Πηγή: www.newscode.gr