ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τα κόμματα ο λιγότερο αξιόπιστος θεσμός

Ισπανία: Τα κόμματα ο λιγότερο αξιόπιστος θεσμός

Νέα πτώση σημείωσαν τα ποσοστά του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, ενώ οι Ισπανοί παραμένουν απαισιόδοξοι σχετικά με την πολιτική και οικονομική προοπτική της χώρας, όπως δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι μισοί Ισπανοί θεωρούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα «πολύ άσχημη» και ιεραρχούν την διαφθορά ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο.

Η ανεργία, που έχει φτάσει το 27%, ένα επίπεδο-ρεκόρ, οι καταγγελίες περί πολιτικής διαφθοράς και τα μέτρα λιτότητας μείωσαν την υποστήριξη των πολιτών προς τα δύο κόμματα εξουσίας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), σύμφωνα με την έρευνα σε δείγμα 2.482 πολιτών.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα συγκέντρωνε μόλις 34% των ψήφων εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από το 35% που καταγραφόταν τον Ιανουάριο αλλά σε μεγάλη απόσταση από το 44,6% των ψήφων που είχε λάβει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2011.

Το PSOE δεν επωφελήθηκε από τις καταγγελίες, πιθανώς λόγω της γενικευμένης άποψης ότι οι πολιτικοί είναι συλλήβδην διεφθαρμένοι.

Τα κόμματα είναι ο λιγότερο αξιόπιστος θεσμός στην Ισπανία, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το PSOE θα λάμβανε 28,2% στις εκλογές εάν αυτές διεξάγονταν σήμερα, από 33,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ηγέτης του, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, δεν εμπνέει «καμιά εμπιστοσύνη» στο 53% όσων ερωτήθηκαν.

Το μικρό κεντρώο κόμμα UPyD υπερδιπλασιάζει το ποσοστό του, στο 7,4% από 3,5% πριν από ένα χρόνο, ενώ και η Ενωμένη Αριστερά αυξάνει το δικό της ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομία, που συρρικνώνεται επί επτά συναπτά τρίμηνα. Πάνω από τους μισούς εξ όσων ερωτήθηκαν χαρακτήρισαν την οικονομική κατάσταση «πολύ άσχημη» και το 36% είπε ότι αναμένει να είναι χειρότερη σε ένα χρόνο.

Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν το 2015.