Κίνδυνος κύματος μεταναστών από τη Λιβύη – Συνεχείς συσκέψεις στην Αθήνα

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Θαλασσίων Υποθέσεων, λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη. Συγκεκριμένα τα τελευταία 24ώρα αξιωματικοί και αξιωματούχοι των υπουργείων έχουν συνεχείς συσκέψεις, με σκοπό την κατάστρωση σχεδίων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μαζικού κύματος διαφυγής Λίβυων πολιτών από τη χώρα τους προς την Ελλάδα μέσω θαλάσσης.

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να σταλούν νότια της Κρήτης πολεμικά σκάφη που θα επιτηρούν την περιοχή, μαζί με σκάφη της ακτοφυλακής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς στρατόπεδα των ενόπλων δυνάμεων και εγκαταστάσεις της περιφέρειας, για την υποδοχή και περίθαλψη προσφύγων. Παράλληλα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion και ελικόπτερα παντός καιρού Super Puma, θα μετασταθμεύσουν στην Κρήτη για να επιτηρούν και αυτά από αέρος τη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό προσφύγων.

Εκτός από την Ελλάδα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται επίσης και οι ιταλικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν επίσης για ενδεχόμενο κύμα Λίβυων προσφύγων προς τη Σικελία και γι΄αυτό το λόγο έχουν επίσης ενεργοποιήσει το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική τους αεροπορία.

Τόσο οι ιταλικές αρχές, όσο και οι ελληνικές βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενώ έχει ζητηθεί η βοήθεια του ΝΑΤΟ μέσω αεροσκαφών επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης AWACS (Airborne Warning And Control System), που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους στην Πρέβεζα και επί ιταλικού στο Αβιανό.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης περί δικαίου των ενόπλων συρράξεων, είναι υποχρεωμένες να παράσχουν καταφύγιο σε πολίτες που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, είτε πρόκειται για διακρατική σύγκρουση, είτε για εμφύλιο.

πηγή: newscode.gr