ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος Τούρκων «παρακρατικών» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στόχος Τούρκων «παρακρατικών» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Τη σχέση του σχεδίου δολοφονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, με την υπόθεση Εργκένεκον ερευνούν οι τουρκικές αρχές, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τη συνέχιση της δράσης του βαθέως κράτους της Τουρκίας.


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV και η εφημερίδα «Χουριέτ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης επρόκειτο να γίνει στόχος δολοφονικής επίθεσης στις 29 Μαΐου, την 560ή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η έρευνα άρχισε από μια επιστολή που έφτασε σε ανακριτή στην Καισάρεια και υποστήριζε ότι ο Σερντάρ Α. και ακόμα δύο άτομα σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρθολομαίο. Η επιστολή γράφει ότι οι ύποπτοι ταξίδεψαν προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη για να προετοιμάσουν τη δολοφονία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο συνωμοσιών του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει συγχωνευθεί με την εξελισσόμενη δική για την υπόθεση Εργκένεκον. Κατηγορούμενος ήταν ο ξυλουργός Ισμέτ Ρετσμπέρ, ο οποίος φέρεται να ανέλαβε να δολοφονήσει τον Πατριάρχη για λογαριασμό του Γκιουρμπούζ Τσαπάν, υπόπτου ως μέλους της καθοδήγησης της συνωμοσίας Εργκένεκον. Στόχος ήταν η δημιουργία κοινωνικής αναταραχής, με παράλληλες επιθέσεις σε τζαμιά και δολοφονίες χριστιανών, ώστε να επέμβει ο στρατός για να αποκαταστήσει την τάξη και να ανατρέψει τελικά την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το σχέδιο δολοφονίας του κ. Βαρθολομαίου αποκαλύπτεται μία στιγμή που το Πατριαρχείο έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δράση για μία σειρά θέματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία έχει αναδείξει σε κεντρικό θέμα για την κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει ανοίξει από ισλαμικούς κύκλους η συζήτηση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, με οργανώσεις να συγκεντρώνουν υπογραφές ή να διοργανώνουν «ακτιβιστικού» τύπου προσευχές στον περίβολό της.

Πρόκειται για ενδείξεις ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας ανασυντάσσεται, μετά τις καταδίκες πολυάριθμων στρατιωτικών στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενέκον, και φιλοδοξεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας.

Αυτό δείχνουν άλλωστε το τελευταίο περιστατικό παρακολούθησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η φημολογία περί δηλητηρίασής του, όταν «μπαινόβγαινε» στα νοσοκομεία.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την υπόθεση.