ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμη της Τουρκίας», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου, μετά τις φονικές εκρήξεις σε τουρκική πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 22 τραυματίστηκαν σήμερα στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία, από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, δύο αυτοκίνητα με εκρηκτικά εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 13:45 τοπική ώρα, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, πως υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Άμεση και αυστηρή ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι «η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί», ενώ προειδοποίησε ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας».

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε εξαπολύσει επίθεση στο συριακό καθεστώς, κατηγορώντας τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας ότι χρησιμοποιούν χημικά όπλα, επικαλούμενος αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασαρ αλ Άσαντ «σφαγέα» και «δολοφόνο», κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης:

«Πυρά» Ερντογάν στον Άσαντ μετά την ισραηλινή επίθεση στη Συρία