ΚΟΣΜΟΣ

«Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών λαών αμφισβητεί την ΕΕ»

«Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών λαών αμφισβητεί την ΕΕ»

Ολοένα και αυξάνεται το τμήμα του πληθυσμού της Ευρώπης που δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλείται μελέτη της αμερικανικής εταιρείας «Pew Research Center».

Η σχετική δημοσκόπηση διεξήχθη το Μάρτιο και σε αυτήν συμμετείχαν πάνω από 7.500 πολίτες από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, ισχυρίζεται ότι το ευρώ έχει αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομία της χώρα τους, αλλά την ίδια στιγμή μια σημαντική ομάδα από αυτούς επιζητά την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Η μείωση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαρτυρείται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κομμάτων που επιχειρηματολογούν ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους στο μπλοκ.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει δημοτικότητα το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

Αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, στην έρευνα:

«Στην Ελλάδα το 78% πιστεύουν τώρα ότι η οικονομική ολοκλήρωση έχει αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία, το ίδιο συναίσθημα για την οικονομία τους μοιράζεται και το 75% των Ιταλών και το 60% των Ισπανών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των Ελλήνων και περίπου οι μισοί των Ισπανών (52%) έχουν αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση».