ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα - Ερντογάν: Συμφωνία για ένταση της πίεσης στο καθεστώς Άσαντ

Ομπάμα - Ερντογάν: Συμφωνία για ένταση της πίεσης στο καθεστώς Άσαντ

Για σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Τουρκίας ως προς την ανάγκη να υπάρξει πίεση για επιτάχυνση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, με ταυτόχρονη αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε την πίεση στο καθεστώς Άσαντ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μιας δημοκρατικής Συρίας, χωρίς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την τυραννία του, μια Συρία η οποία να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε ότι, σε περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ βεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ, όλες οι επιλογές αντίδρασης, διπλωματικές και στριατιωτικές, θα βρίσκονται στο τραπέζι.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη σημασία της συμμετοχής της Ρωσίας και της Κίνας σε ειρηνευτική διάσκεψη για το συριακό στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε όποια λύση συμφωνηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι συμφώνησε με τον αμερικανό πρόεδρο στην ανάγκη η Συρία να μην γίνει θύλακας προστασίας τρομοκρατικών ομάδων.

Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη, εξάλλου, τον κ. Ερντογάν για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων του PKK αλλά και για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Εξέφρασε δε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ρεϊχανλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας το περασμένο Σάββατο.
Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για κοινή θέληση των δύο χωρών για αποφασιστική μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και για ενδυνάμωση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένει η συγκεκριμένη επίσκεψη να ενισχύσει τις προοπτικές της ειρήνης και της ενότητας της Παλαιστίνης. Ο κ. Ερντογάν την τοποθέτησε χρονικά μέσα στον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί και την Δυτική Όχθη.