Τερματισμό της βίας στη Λιβύη ζητούν Σαρκοζί-Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απόψε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί...

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απόψε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και ζήτησαν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», ανακοίνωσε το Παρίσι, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα επιθυμούσε μία νέα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία.

«Απέναντι στη συνεχιζόμενη ωμή και αιματηρή καταστολή και τις απειλητικές δηλώσεις της λιβυκής ηγεσίας, οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την αξίωσή τους για έναν άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ο Νικολά Σαρκοζί «παρουσίασε τα μέτρα που, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, εξετάζονται από την ΕΕ, και των οποίων την άμεση εφαρμογή ο ίδιος αξιώνει. Ο πρόεδρος Ομπάμα από την πλευρά του παρουσίασε τα μέτρα που σκοπεύουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ».

Ο γάλλος πρόεδρος «ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να ζητήσει μία νέα έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζοντας πως έπειτα από την κοινή απόφαση της 22ης Φεβρουαρίου πλέον είναι «απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη», τονίζει η γαλλική προεδρία.