Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιρλανδία

Περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα τηε Ιρλανδίας για τις βουλευτικές εκλογές, σε μία ψηφοφορία..

Περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα τηε Ιρλανδίας για τις βουλευτικές εκλογές, σε μία ψηφοφορία που αναμένεται να τιμωρήσει το κόμμα Φιάνα Φέιλ, στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια.

Με τίτλο "Η ημέρα της εκδίκησης" με κόκκινα γράμματα, η εφημερίδα ταμπλόιντ Irish Daily Star, επισημαίνει πως "είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσουμε σε αυτούς τους ανίκανους πολιτικούς, που κατέστρεψαν τη χώρα, μια κλωτσιά στα οπίσθια".
Η Irish Sun υπογραμμίζει στην πρώτη της σελίδα: "Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε τους απατεώνες που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία".

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν το ναυάγιο του Φιάνα Φέιλ, που χρεώνεται την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας που υπεγράφη το Νοέμβριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός αποδέχτηκε απρόθυμα το πρόγραμμα στήριξης, υποχωρώντας στο βάρος του τεράστιου δημόσιου ελλείμματος (32% του ΑΕΠ το 2010)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης Φίνε Γκάελ συγκεντρώνει 38%-40% της πρόθεσης ψήφου, αλλά το ποσοστό αυτό δεν θα του δώσει αυτοδυναμία και αναμένεται ότι θα συμμαχήσει με το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 18%.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα, η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει το πρωί του Σαββάτου και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.