Σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στη Λιβύη

Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται οι κάτοικοι της Λιβύης...

Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται οι κάτοικοι της Λιβύης, ενώ αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν δεν φτάσουν στην χώρα νέες προμήθειες, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

«Τα άτομα που φτάνουν στα σύνορα κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και για απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές. Ορισμένοι αναφέρουν ότι η είσοδος στην Τρίπολη είναι πολύ δύσκολη» δήλωσε η Καρολίν Χάρφορντ, εκπρόσωπος του WFP.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, εξελίσσεται γρήγορα και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για την ανθρωπιστική κατάσταση» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πηγές, αυτήν την εβδομάδα φορτία με σιτηρά δεν μπορούσαν να ελλιμενιστούν στην Λιβύη λόγω της κρίσης.

«Υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα έχει η μακροπρόθεσμη παρεμπόδιση των φορτίων των τροφίμων στα λιμάνια στην εισαγωγή τροφίμων σε μία χώρα όπως η Λιβύη» σημείωσε.

Σύμφωνα με το WFP, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, κυρίως άνδρες Τυνήσιοι, έχουν περάσει τα σύνορα από τη δυτική Λιβύη προς την Τυνησία με τα πόδια τις τελευταίες ημέρες, όπου οι τυνησιακές αρχές ετοιμάζουν έναν καταυλισμό προσφύγων.

Περισσότεροι από 60.000 Αιγύπτιοι είχαν περάσει από την Λιβύη στην Αίγυπτο στο Σάλουμ μέχρι χθες Πέμπτη, ενώ ακόμη περισσότεροι αναμένεται να περάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι εργάζονται στην Λιβύη.