ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη αποχή στις ιταλικές δημοτικές εκλογές

Μεγάλη αποχή στις ιταλικές δημοτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται για δεύτερη ημέρα περίπου 6.805.000 Ιταλοί, για τις δημοτικές εκλογές της χώρας.


Οι Ιταλοί θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 15:00 ώρα Ιταλίας (16:00 ώρα Ελλάδος) για την ανανέωση 718 δημοτικών συμβουλίων της χώρας.

Η κυριότερη αναμέτρηση θεωρείται αυτή για την δημαρχία της Ρώμης. Όπως αναμένεται, η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο σε δεκαπέντε ημέρες, μεταξύ του κεντροδεξιού απερχόμενου δημάρχου Τζάνι Αλεμάνο και του κεντροαριστερού υποψηφίου Ινιάτσιο Μαρίνο.

Προς το παρόν, το στοιχείο που προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια είναι η θεαματική αύξηση του ποσοστού αποχής. Μέχρι χθες βράδυ στις 22:00 τοπική ώρα είχε μεταβεί στα εκλογικά τμήματα μόνον το 44,6% των εκλογέων, με τη μείωση της συμμετοχής να ξεπερνά το 15%.

Στη Ρώμη η αύξηση της αποχής σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2008 αγγίζει έως τώρα το 20%.

Η δημόσια τηλεόραση Rai υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για πολιτικό μήνυμα», που η ίδια ερμηνεύει ως «κούραση και δυσπιστία προς τα κόμματα».

Η χθεσινή μειωμένη προσέλευση στην Αιώνια Πόλη αποδίδεται εν μέρει και στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ρόμα-Λάτσιο, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το μήκος του ενιαίου ψηφοδέλτιο που παραδίδεται στον κάθε ψηφοφόρο, με τους 19 υποψηφίους δημάρχους της Ρώμης. Το μήκος του πλησιάζει το. . . ένα μέτρο και δεκαοκτώ εκατοστά και ακόμη και η διαδικασία που απαιτείται για να το διπλώσει, κανείς, πριν το ρίξει στην κάλπη, φέρεται να αποθάρρυνε πολλούς εκλογείς.