ΚΟΣΜΟΣ

Φόνοι και βιασμοί «μαγισσών» επανέφεραν τη θανατική ποινή

Φόνοι και βιασμοί «μαγισσών» επανέφεραν τη θανατική ποινή

Η θανατική ποινή επανήλθε στην Παπούα-Νέα Γουινέα μετά από μια σειρά φρικτών φόνων και ομαδικών βιασμών «μαγισσών».


Το κοινοβούλιο της Παπούα-Νέας Γουινέας ψήφισε χθες να επεκτείνει τους νόμους περί θανατικής ποινής, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί από το 1954, σε περιπτώσεις φόνων, βιασμών και ληστειών, με ποινές που κυμαίνονται από απαγχονισμό μέχρι εκτέλεση από εκτελεστικό απόσπασμα, καθώς και «ιατρικό θάνατο μέσω στέρησης του οξυγόνου».

Η ψήφος του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων που συνδέονται με τη μαγεία και στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και αποκεφαλισμοί που έχουν προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ακύρωσε τους αμφιλεγόμενους νόμους περί μαγείας.

Το Φεβρουάριο, μια 20χρονη μητέρα κατηγορήθηκε για μαγεία. Ο όχλος την γύμνωσε σε μια αγορά στο Μάουντ Χέιγκεν και την έκαψε ζωντανή.

Ο υπουργός Αστυνομίας Νίξον Ντούμπαν δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιβάλλει τη θανατική ποινή σε αυτούς που παράγουν οινοπνευματώδη στο σπίτι τους, μια δραστηριότητα που είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς και στους καλλιεργητές μαριχουάνας, επειδή συμβάλλουν επίσης στη διατάραξη του νόμου και της τάξης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι οι νέοι νόμοι θα επεκτείνουν τη θανατική ποινή και σε περιπτώσεις διαφθοράς καθώς και κλοπής ποσών άνω των 10 εκατομμυρίων κίνα (το νόμισμα της Παπούα-Νέας Γουινέας, 4,5 εκατ. δολάρια).