Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερμπακάν

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός...

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός από τους συνεργάτες του.

Ο Γιασίν Χατίπογλου επιβεβαίωσε το θάνατο του Τούρκου πολιτικού με τηλεφώνημά του στον τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας NTV.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι ο Ερμπακάν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Άγκυρας στις 11:40 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοσηλευθεί στις αρχές Ιανουαρίου εξαιτίας μία μόλυνσης, όπως μετέδωσε το NTV, και έμοιαζε ιδιαίτερα εξασθενιμένος, ενώ κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Ερμπακάν διετέλεσε πρωθυπουργός μόνο για ένα χρόνο, πριν αναγκαστεί από το στρατό να παραιτηθεί, το 1997. Ήταν το 1996 επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας.

Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε το 2008 τον πρώην πρωθυπουργό υπό κατ' οίκον περιορισμό για 11 μήνες επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ερμπακάν είχαν απαγγελθεί το 2002, αφού προηγουμένως το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διακόψει τον Ιανουάριο του 1998 τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας (Refah), του οποίου ηγέτης ήταν ο Ερμπακάν, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο Ερμπακάν, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 την ηγεσία του μικρού ισλαμικού Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 από τις στάχτες του Κόμματος της Αρετής (Fazilet), το οποίο διαλύθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.