Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς...

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου.


Όπως μεταδίδει ο κυπριακός τύπος το κλίμα στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να είναι βαρύ έπειτα και από τις δηλώσεις Έρογλου ο οποίος επιμένει σε διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων και διαιώνιση του ψευδοκράτους. Μάλιστα ο 'Ερογλου είχε δηλώσει ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας περιλαμβάνεται στις κόκκινες γραμμές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υποστήριξε δε, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν ως ανεξάρτητος και κυρίαρχος λαός, κατά την έκφρασή του.


Την απογοήτευσή του εξέφρασε συνεργάτης του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι με τέτοιες θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε λύση.


"Η λύση είναι αδύνατη αν στόχος είναι η παγίωση του ψευδοκράτους, το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψηφίσματά του θεωρεί άκυρο και παράνομο και καλεί όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν" πρόσθεσε η ίδια πηγή σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων.


Η συνάντηση της Παρασκευής, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιπρίς", αναβλήθηκε εξαιτίας του εκνευρισμού του κ. Χριστόφια από τις επαφές του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, στη Νέα Υόρκη.


"Οι επαφές του συμβούλου του Ντερβίς 'Ερογλου στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίστηκαν με δυσαρέσκεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά", σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά την προχθεσινή είδηση της "Κίπρις", υπό τον τίτλο ''Ετοιμάζεται σχέδιο'', άρχισε να διερευνά τις επαφές του κ. Οζερσάι στη Νέα Υόρκη και ζήτησε εξηγήσεις από τα Ηνωμένα 'Εθνη.


Ο κ. Οζερσάι, στη συνάντησή του με τον βοηθό γγ του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, πρότεινε την ετοιμασία ενός διαδικαστικού σχεδίου και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης τον Απρίλιο, αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, και προσθέτει ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είδαν με θετικό μάτι την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διαδικαστικό σχέδιο.