Απόπειρα διαδήλωσης μέσω Facebook και στη Γάζα

Η Χαμάς διέλυσε στη Γάζα την προσπάθεια διοργάνωσης μιας μικρής διαδήλωσης από νέους...

Η Χαμάς διέλυσε στη Γάζα την προσπάθεια διοργάνωσης μιας μικρής διαδήλωσης από νέους, οι οποίοι ζητούσαν κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Δέκα ακτιβιστές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα ιστοσελίδας στο Facebook, στο πνεύμα των αντίστοιχων κινήσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο, για να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Γάζα με αίτημα την παλαιστινιακή ενότητα.

Ένας πράκτορας της Χαμάς, ο οποίος παρακολουθούσε τη συγκέντρωση, ρώτησε τους ακτιβιστές με σαρκαστικό τόνο: «Πού είναι η επανάσταση»;

Εντός λίγων λεπτών, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς μπήκαν στην κεντρική πλατεία της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας γρονθοκόπησε τον οργανωτή της συγκέντρωσης και εννέα ακόμη διαδηλωτές υπάκουσαν στην εντολή για τη διάλυση του συλλαλητηρίου.

«Είμαστε μια ομάδα ανεξάρτητων νέων. Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο μάς παρακίνησαν και μάς έδωσαν την αίσθηση ότι η νεολαία μπορεί να κάνει την αλλαγή», είπε ο οργανωτής Άχμεντ Άραρ στους δημοσιογράφους πριν από τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Ο Άραρ είπε ότι οι διαδηλωτές ήθελαν την κατάργηση των δύο αντίπαλων διοικήσεων, της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Παλαιστινιακής Αρχής υπό Μαχμούντ Αμπάς, του κόμματος Φάταχ στη Δυτική Όχθη με σκοπό να προωθήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακτιβιστές είχαν απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση αυτή σε μια σελίδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο Εχάμπ αλ Γσάιν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα είπε ότι οι οργανωτές δεν έλαβαν τις απαιτούμενες άδειες για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

«Τούς ζητήθηκε να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες», είπε ο Γσάιν. «Επισημαίνουμε τη υποστήριξή μας στην ελευθερία της έκφρασης», τόνισε.

Η ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση διαρκεί από τον Ιούνιο του 2007, όταν, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις, η Χαμάς εκδίωξε από τη Λωρίδα της Γάζας τις πιστές στον Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεις της Φάταχ, ο έλεγχος της οποίας περιορίζεται πλέον στη Δυτική Όχθη.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου για συμφιλίωση των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.