ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Βούλιαξε» η Κωνσταντινούπολη από τους οπαδούς του Ερντογάν

Τουρκία: «Βούλιαξε» η Κωνσταντινούπολη από τους οπαδούς του Ερντογάν

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό τον γενικό τίτλο «σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση» και πρόσθεσε ότι στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των διαδηλωτών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ απευθυνόμενος ονομαστικά στο BBC, το CNN και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, είπε «να δείξετε και αυτή την εικόνα», εννοώντας το πλήθος στην πλατεία Καζλίτσεσμε, όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Τέλος, ο Ερντογάν επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε «μην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».

Την ίδια ώρα, ήταν σε εξέλιξη η επέμβαση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης εναντίον διαδηλωτών. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά γίνεται λόγος για έναν σημαντικό αριθμό τραυματικών και έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό προσαγωγών.