Διανοούμενοι διαμαρτύρονται για την απογραφή στην Αλβανία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, απέστειλαν 52 προσωπικότητες...

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, απέστειλαν 52 προσωπικότητες της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απογραφή του πληθυσμού.

Οι διανούμενοι, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι δύο πρώην πρόεδροι Άλφρεντ Μοϊσίου και Ρετζέπ Μεϊντάνι, κατακρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο δελτίο με τα στοιχεία για την απογραφήτην ελεύθερη δήλωση για την εθνική καταγωγή και τη θρησκεία.

Στην επιστολή, που υπογράφουν άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, των γραμμάτων αλλά και προσωπικότητες όπως ο Πελούμπ Ξούφι, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και ο Σάμπρι Γκόντο, πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η απογραφή του πληθυσμού βασιζόμενη στην εθνική καταγωγή και στη θρησκεία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας».

Επίσης, αναφέρεται ότι η ελεύθερη έκφραση της εθνικής καταγωγής και της θρησκείας είναι ζήτημα του κάθε πολίτη, που όπως γράφουν κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 του συντάγματος της Αλβανίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα στις εθνικές μειονότητες να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσική καταγωγή τους.

Χθες, ο υπουργός Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Πληροφόρησης, Γκεντς Πόλο, ανακοίνωσε την αναβολή της απογραφής για τον ερχόμενο Νοέμβριο. «Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των δημοτικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 8 Μαΐου», ανέφερε.

Η απογραφή είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. «Η διεξαγωγή της απογραφής σχεδόν ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών εγκυμονεί κινδύνους για την περισυλλογή λανθασμένων δεδομένων», κατέληξε.