ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλο-γερμανική διαφωνία για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Γαλλο-γερμανική διαφωνία για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ τάσσεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την 8η Ιουλίου. Και σε αυτό, η (γερμανική) κυβέρνηση την υποστηρίζει. Θέλουμε αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θέλουμε επίσης να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τώρα».

Η Γαλλία, νωρίτερα, είχε εκφράσει την αντίθετη άποψη, καλώντας να υπάρξει μια προσωρινή αναβολή της έναρξης της διαδικασίας λόγω των καταγγελιών περί κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων.

«Δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», διευκρίνισε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. «Από την άλλη πλευρά, θα μας φαινόταν σοφό να αναβληθούν για μια-δύο εβδομάδες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολεμική και να υπάρξει χρόνος ώστε να μας δοθούν οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε ζητήσει» από την Ουάσινγκτον σχετικά με την υπόθεση αυτή, διευκρίνισε.