ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επιστροφή στις γραφομηχανές λόγω των παρακολουθήσεων

Ρωσία: Επιστροφή στις γραφομηχανές λόγω των παρακολουθήσεων

Μία από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO), αποφάσισε να αγοράσει γραφομηχανές για τη δακτυλογράφηση των απόρρητων εγγράφων, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Izvestia», η FSO που προήλθε από την μετεξέλιξη της KGB, δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά είκοσι γραφομηχανών.

«Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τα σκάνδαλα του WikiLeaks, τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν καθώς και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε στόχος τηλεφωνικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο», δήλωσε πηγή της υπηρεσίας στη ρωσική εφημερίδα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι «αποφασίστηκε η χρήση περισσότερων εγγράφων σε χαρτί».

Η υπηρεσία Τύπου της FSO αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, τόσο οι μυστικές υπηρεσίες, όσο και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γραφομηχανές.

Την πληροφορία σχολίασε ο Νικολάι Κοβαλόφ, βουλευτής και πρώην διευθυντής της FSB: «Από την πλευρά της ασφάλειας, κάθε είδος ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι ευάλωτο. Οποιαδήποτε πληροφορία είναι προσβάσιμη από έναν υπολογιστή. Πρέπει να προτιμάται το πιο πρωτόγονο μέσο: το χέρι ή η γραφομηχανή».