ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετός και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία

Πυρετός και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία

Σημαντικά επεισόδια στο Ταξίμ και την Ιστικλάλ για ένα ακόμα Σαββατόβραδο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και πάλι δακρυγόνα και αντλίες νερού, ενώ προχώρησε σε συλλήψεις καταδιώκοντας τους συγκεντρωμένους στα στενά.

Η Κωνσταντινούπολη έχει αν μη τι αλλο τελειώσει για πολλούς ως τουριστικός προορισμός για φέτος το καλοκαίρι.

Σοβαρά εισόδια και σε τουλάχιστον δύο ακόμα πόλεις σπόψε, την Αντιόχεια και το Εσκί Σεχίρ, όπως αναφέρει στο alexiptoto.com ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής,ο οποίος ζει και εργάζεται μόνιμα στην Πόλη.

Αφορμή για την κλιμάκωση-παρά το Ραμαζάνι- ο θανατος προ λίγων ημερών ενός ακόμα διαδηλωτή -του πέμπτου από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχες-ο οποίος βρισκόταν σε κώμα επί ένα μήνα. Υπεύθυνος για το θάνατό του θεωρήθηκε ο γιατρός που αρνήθηκε να του παράσχει βοήθεια όταν πήγε χτυπημένος από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα μετά από λίγες ώρες να πάθει εσωτερική αιμοραγία και να πέσει σε κώμα.

Το πράγμα έγινε χειρότερο όταν κυκλοφόρησε τουίτ του γιατρού που έλεγε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του και πως δεν τον δεσμεύει ο όρκος του Ιπποκράτη γιατί ο Ιπποκράτης ήταν ένας άθεος. Το όνομα και η φωτογραφία του γιατρού κυκλοφόρησε ευρύτατα και υπάρχει απαίτηση για την παραδειγματική του τιμωρία. Ωστόσο όχι μόνο αυτός δεν τιμωρείται αλλά και ο αστυνομικός που αποδεδειγμένα πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε έναν διαδηλωτή στην Άγκυρα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Την ίδια στιγμή ο τύπος που το περασμένο Σάββατο κυκλοφορούσε στο κέντρο της Πόλης με έναν τεραστιο μπαλτά απειλώντας και χτυπώντας πολίτες την ώρα των επεισοδίων-άλλη φοβερή εικόνα που κυκλοφόρησε ευρύτατα- συνελήφθη μεν αλλά αφέθη αμέσως ελεύθερος και παρά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα το έσκασε χτες για το Μαρόκο.

Συνεχή γεγονότα και αφορμές τροφοδοτούν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και η τελική κατάληξη είναι θολή όσο ποτέ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στη γειτονική χώρα θα μας απασχολήσει για καιρό ακόμα.