Συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις ζητά η Β.Κορέα

Βορειοκορεατική εφημερίδα τονίζει σήμερα πως η Νότια Κορέα οφείλει να ξεκινήσει άνευ προϋποθέσεων συνομιλίες προκειμένου να αμβλυνθεί η...

Βορειοκορεατική εφημερίδα τονίζει σήμερα πως η Νότια Κορέα οφείλει να ξεκινήσει άνευ προϋποθέσεων συνομιλίες προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μεταδίδουν τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ροντόνγκ Σινμούν γράφει πως η Σεούλ δεν γίνεται να προθέτει όρους όταν δηλώνει πως εννοεί σοβαρά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Γιονχάπ, επικαλούμενο με τη σειρά του το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο CΝA.

Η εφημερίδα προσθέτει πως η Πιονγκγιάνγκ ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, έτσι ώστε η ειρηνική ατμόσφαιρα μεταξύ τους να οδηγήσει νομοτελειακά στην επανένωση.

Επίσης κατηγορεί τη Σεούλ ότι στο παρελθόν αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Οι σχέσεις στην κορεατική χερσόνησο πήραν μία επικίνδυνη τροπή τον παρελθόντα Μάρτιο, έπειτα από τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ναυτικούς. Η Σεούλ έχει κατηγορήσει τον κομμουνιστικό βορρά για την πράξη αυτή, την οποία αρνείται η Πιονγκγιάνγκ.

Τον περασμένο Νοέμβριο η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον βομβαρδισμό διαμφισβητούμενης νοτιοκορεατικής νήσου από το κομμουνιστικό πυροβολικό, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς αμάχους.