Συνελήφθη γνωστός πρώην παραστρατιωτικός

Συνελήφθη γνωστός πρώην παραστρατιωτικός

Πρώην παραστρατιωτικός τον οποίο καταζητούσαν οι αρχές της Κολομβίας, καθώς τον θεωρούν τον εγκέφαλο της σφαγής δεκάδων πολιτών και της εκδίωξης αγροτών από τις γαίες τους με τη χρήση απειλών συνελήφθη από την αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ο Ερνάν Καντίγιο, 38 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, ανήκε για 20 χρόνια στις τάξεις των AUC, των παραστρατιωτικών οργανώσεων της Άκρας Δεξιάς οι οποίες είχαν σχηματιστεί την δεκαετία του 1980 και φέρονται να έχουν διαπράξει δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Κολομβίας.

Ο Ε. Καντίγιο είχε διευθύνει, την 22α Νοεμβρίου 2000, τη σφαγή 36 κατοίκων στην κοινότητα Σιτιονουέβο, στο βόρειο τμήμα της Κολομβίας, ενώ ενέχεται επίσης στο φόνο ενός κοινωνιολόγου το 2004.

Υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης με τα όπλα των αριστερών ανταρτών, τα μέλη των AUC εξεδίωκαν αγρότες και γαιοκτήμονες από τις ιδιοκτησίες τους. Οι παραστρατιωτικοί επισήμως αφοπλίστηκαν και διαλύθηκαν από το 2006, όμως ένα μεγάλο μέρος των μαχητών τους εντάχθηκαν εν συνεχεία σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, που συνεχίζουν τη δράση τους έως και σήμερα.

Ο συλληφθείς είχε ενταχθεί αρχικώς στις τάξεις των ανταρτών, πριν να περάσει στην πλευρά των παραστρατιωτικών. Ο πρώην ηγέτης των AUC φέρεται να κατεδίωκε αγρότες και γαιοκτήμονες που ήθελαν να ανακτήσουν περιουσίες βάσει ενός νόμου που ενέκρινε η σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το 2012, τουλάχιστον 37 ακτιβιστές που προασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπρόσωποι των αγροτών και συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν στην Κολομβία, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ στη λατινοαμερικάνικη χώρα.