Κύμα καύσωνα στα Βαλκάνια

Κύμα καύσωνα στα Βαλκάνια

Ακραίες συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου.


Εξαιτίας του κύματος καύσωνα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχει σημάνει «πορτοκαλί συναγερμός» σε αρκετές περιοχές. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ο υδράργυρος θα ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ στις περιφέρειες Βίντιν, Μοντάνα, Βράτσα και Πλέβεν.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα έχει τεθεί σε ισχύ «κίτρινος συναγερμός», καθώς η εβδομάδα αρχίζει με κατακόρυφη άνοδο της θερμοκρασίας, από 35 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ρουμανία, σε «πορτοκαλί συναγερμό» είναι οκτώ περιφέρειες στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η θερμική δυσφορία θα είναι ιδιαίτερη υψηλή. Στα νότια της χώρας, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39-40 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά τους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Μαυροβούνιο, όπου ο υδράργυρος θα «αγγίξει» στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία πλησιάζει το περσινό ρεκόρ, όταν στις 7 Αυγούστου το θερμόμετρο έδειξε 43,5 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Κροατία, όπου το θερμόμετρο θα φθάσει σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Όσιεκ και τους 40 βαθμούς.

Λόγω των συνθηκών καύσωνα, το Σαββατοκύριακο υπήρξε αύξηση κατά 15% στις κλήσεις προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και σε τέσσερις περιπτώσεις τα περιστατικά αφορούσαν νεαρής ηλικίας άτομα, που κατέρρευσαν στο δρόμο.

Σήμερα θα είναι η θερμότερη μέρα από τη αρχή του καλοκαιριού στη Σερβία, όπου σε κάποιες πόλεις το θερμόμετρο θα φθάσει τους 42 βαθμούς.