«Πυρά» Ασάνζ κατά ΗΠΑ για την καταδίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ

«Πυρά» Ασάνζ κατά ΗΠΑ για την καταδίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Για «εξτρεμισμό εθνικής ασφάλειας» κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ.


Ο Ασάνζ δήλωσε ότι ο δικαστικός αγώνας του 25χρονου Αμερικανού στρατιώτη δεν ήταν δίκαιος και ζήτησε να ανακληθεί η ετυμηγορία του στρατοδικείου, το οποίο αθώωσε τον Μάνινγκ για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.

«Η κυβέρνηση έκλεισε τον Μάνινγκ σε ένα κελί και τον άφησε γυμνό στην απομόνωση προκειμένου 'να σπάσει', μια πράξη που θεωρείται καταδικαστέα από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. Αυτό δεν είναι δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου και παραμένει για παραπάνω από ένα χρόνο.

Ο Ασάνζ χαρακτήρισε τον 25χρονο στρατιώτη ως «την πιο σημαντική δημοσιογραφική πηγή που υπήρξε ποτέ». Είπε δε ότι το WikiLeaks και η νομική ομάδα του Μάνινγκ δεν θα σταματήσουν έως ότου ανακληθεί η απόφαση. «Αποτελεί ένα παράδειγμα εξτρεμισμού εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια άδικη απόφαση, η οποία δεν πρέπει να γίνει δεκτή και πρέπει να ανακληθεί», τόνισε.

Ο Ασάνζ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο Μάνινγκ είχε στην πραγματικότητα δώσει στο WikiLeaks τα απόρρητα έγγραφα, χρησιμοποιώντας πάντα τη λέξη «υποτιθέμενη» όταν αναφερόταν στη διαρροή. Τόνισε ότι το WikiLeaks δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές του και πάντα τις προστατεύει.

Η απόφαση του στρατοδικείου σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη. Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.