«Μπλόκο» στον Καντάφι ζητούν Λονδίνο και Βερολίνο

Να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη ,Μουάμαρ Καντάφι , κάλεσαν η Βρετανία και η Γερμανία όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής...

Να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη ,Μουάμαρ Καντάφι , κάλεσαν η Βρετανία και η Γερμανία όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα τεθεί επί τάπητος η κατάσταση στη Λιβύη.

Σε κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ,Κάθριν Αστον, ο Βρετανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη «γειτονιά νότια» της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα».

Σήμερα συγκαλείται στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο ή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Η Άστον προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.