ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένουν οι ΗΠΑ για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ

Επιμένουν οι ΗΠΑ για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ

Στήριξη ΟΗΕ στον Ομπάμα-Φόβοι για αρνητική απόφαση του Κογκρέσου


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε στη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό ότι η επίθεση με χημικά όπλα, η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα, δηλώνοντας όμως ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.

Τους ισχυρισμούς ότι το καθεστώς Άσαντ, στο οποίο αποδίδουν την ευθύνη της επίθεσης οι ΗΠΑ, έκανε χρήση χημικών επανέλαβε την Κυριακή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Δείγματα από μαλλιά και αίμα βρέθηκαν θετικά στο αέριο σαρίν», δήλωσε στο NBC News ο Κέρι, κάνοντας λόγο μια «μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες, χάρη σε δείγματα που ήλθαν στην κατοχή των ΗΠΑ από τις πρώτες βοήθειες στην ανατολική Δαμασκό».

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν τα δείγματα ελήφθησαν από το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ή χάρη σ΄αυτό.

Έμμεση στήριξη από τον ΟΗΕ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως «μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

«Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία και όποιοι διέπραξαν ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Νεζίρκι.

Τα τέσσερα «αγκάθια» στην απόφαση του Κογκρέσου

Στο μεταξύ, μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την πολυαναμενόμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο, για το εάν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Συρία, φιλοξενεί η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει κατά της επέμβασης στη Συρία, φέρνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε αρκετά δύσκολη θέση, όπως συνέβη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Καταρχήν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κοινή γνώμη είναι αντίθετη, αφού οι Αμερικανοί αντιτίθενται στην ευρεία στρατιωτική δράση στη Συρία σε ποσοστό 50% έναντι 42%, ακόμα και εάν πρόκειται για περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις με πυραύλους cruise, ενώ η στήριξη ανέρχεται μόνο στο 50%, έναντι σε 44% που είναι υπέρ. Με άλλα λόγια, οι πολίτες δεν βλέπουν πως η επίθεση στη Συρία θα προσφέρει κάτι καλό.

Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι πόλεμος έχει κουράσει. Συγκεκριμένα, οι «εμπειρίες» από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ακόμα φρέσκες» στο μυαλό των ανθρώπων και οι ομοιότητες που υπάρχουν κάνουν τους πολίτες επιφυλακτικούς.

Ήδη αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, κάτι που μπορεί να μην είχε συμβεί με τους τότε ισχυρισμούς πως στο Ιράκ υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είμαστε περισσότερο προσεκτικοί μετά από ό,τι έγινε με το Ιράκ. Δε θα επαναλάβουμε κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Σημειώνεται ότι και οι δύο από αυτούς τους πολέμους (Ιράκ-Αφγανιστάν) δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στην αμερικανική κοινή γνώμη, το Ιράκ για τον λόγο της επέμβασης και για το Αφγανιστάν για το μέγεθός του και κάνει ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τώρα για τη Συρία.

Τρίτον, το παρελθόν της ψηφοφορίας για τον πόλεμο στο Ιράκ ενδεχομένως να κόστισε στην Χίλαρι Κλίντον την εκλογή της για την προεδρία των ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να κάνει επιφυλακτικούς τους άλλους πολιτικούς. Όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πιο εύκολο για κάποιον να ψηφίσει κατά, παρά να πει «ναι». Και όταν ο αμερικανικός λαός δεν σε παρακαλά για κάποια επέμβαση, τότε βάζεις την πολιτική σου καριέρα σε ρίσκο και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με τη Συρία τότε το κόστος θα ανήκει σε όσους ψήφισαν «ναι».

Τέλος, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ είναι ανεξάρτητα ζητήματα, με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς να παίρνουν από κοινού τις αποφάσεις. Για να πάρει το «πράσινο φως» ο Ομπάμα πρέπει να κρατήσει τους Δημοκρατικούς ενωμένους και να «κερδίσει» τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μετά τις 9 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις του Κογκρέσου για τη Συρία

Κάμερον: Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Ομπάμα για Συρία

Συρία-Την έγκριση του κογκρέσου θα ζητήσει ο Ομπάμα

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ομπάμα και Ολάντ

Συρία: Στις ΗΠΑ στραμμένα όλα τα βλέμματα

Το 65% των Γάλλων λέει «όχι» σε στρατιωτική δράση στη Συρία

Συρία: Αύριο συνεδριάζουν οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών

Επικρίσεις Μέρκελ κατά Ρωσίας - Κίνας για τη στάση τους στη Συρία

Στη Βηρυτό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ