ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ραντ παραδέχθηκε την ήττα του

Αυστραλία: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ραντ παραδέχθηκε την ήττα του

Παραδέχθηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της Αυστραλίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Κέβιν Ραντ, μετά την σαρωτική επικράτηση του συντηρητικού αντιπάλου του Τόνι Άμποτ, η οποία και σηματοδοτεί το τέλος της εξαετούς διακυβέρνησης του εργατικού κόμματος.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, η εκλογική επιτροπή της Αυστραλίας, εκτιμά ότι ο συντηρητικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Τόνι Άμποτ, κερδίζει τις 81 από τις 150 έδρες στην κάτω βουλή, έναντι 54 που εξασφαλίζουν οι Εργατικοί. Οι έδρες των συντηρητικών αναμένεται να φθάσουν τις 91.

«Ξέρω ότι οι καρδιές των (ψηφοφόρων) των Εργατικών είναι βαριές απόψε...Ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αναλαμβάνω την ευθύνη (για την ήττα)» είπε στους οπαδούς του ο Ραντ, ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών, Κέβιν Ράντ, διετέλεσε πρωθυπουργός στο διάστημα 2007-2010, οπότε το κόμμα -δυσαρεστημένο από τον δύστροπο χαρακτήρα του- τον αντικατέστησε με συνοπτικές διαδικασίες για να αναδείξει στη θέση του τη Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία εγκατέλειψαν με τη σειρά τους τα εσωκομματικά της ερείσματα -εξαιτίας των καταστροφικών δημοσκοπήσεων- για να την αντικαταστήσουν πάλι με τον Κέβιν Ραντ.