Ο Άσαντ επιστρέφει στο διπλωματικό παιγνίδι

Στα διεθνή σχόλια κυριαρχεί σήμερα το συριακό, με αφορμή την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.
Ο Άσαντ επιστρέφει στο διπλωματικό παιγνίδι
1'

«Τα σχεδόν καθημερινά εγκλήματα, όπως οι μαζικές εκτελέσεις διαπράττονται τόσο από τις δυνάμεις του καθεστώτος όσο και από εξτρεμιστές αντάρτες, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όσο διαρκεί ο εμφύλιος τόσο πιο ωμές θα γίνονται οι εχθροπραξίες. Και σε αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε η συμφωνία για την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, για την οποία πανηγυρίζει το καθεστώς του Άσαντ. Είναι πολύ πιθανό, ο Άσαντ να αξιοποιήσει ανάλογα τον χρόνο που του διασφάλισε ο ρώσος νονός με την έγκριση της Αμερικής».

Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse υπογραμμίζει: «Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Συρίας δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά θα ανταμειφθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αφοπλισμού που παρουσίασαν -σκοπίμως πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η Ρωσία και οι ΗΠΑ- ο Άσαντ υποχρεώνεται να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά του όπλα. Και σε αντάλλαγμα θα του επιστραφεί η νομιμότητα. Και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία αφοπλισμού, ο Άσαντ είναι αναγκαστικά συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, άρα επανέρχεται στο διπλωματικό παιγνίδι. Και αυτό το οφείλει στην ισχύ του Πούτιν και στην αδυναμία του Ομπάμα», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

πηγη DW

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή