ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο γύρω από τη δολοφονία αξιωματούχου στο Κόσοβο

Μυστήριο γύρω από τη δολοφονία αξιωματούχου στο Κόσοβο

Ένας αξιωματικός της ευρωπαϊκής αποστολής της αστυνομίας και δικαιοσύνης στο Κόσοβο (Eulex), έχασε σήμερα το πρωί τη ζωή του από πυρά αγνώστων στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EULEX, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην περιοχή Ζβέτσαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο οχημάτων της αποστολής.

Το συμβάν έγινε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Σύσσωμες οι κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και η ΕΕ καταδίκασαν την δολοφονία του αστυνομικού της Eulex ενώ, η αποστολή της ΕΕ στην περιοχή απηύθυνε έκκληση στον τοπικό πληθυσμό για πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στην έρευνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Κόσοβο της Σερβικής Βουλής, Μ. Ντρέτσουν, δήλωσε ότι η δολοφονία του αξιωματικού της Eulex, "ήταν προσχεδιασμένη επίθεση, η οποία έχει στόχο την αποσταθεροποίηση του βορείου Κοσόβου σε μία πολύ σημαντική στιγμή" και τόνισε ότι παρόμοια επεισόδια που έχουν ξαναγίνει στο βόρειο Κόσοβο από αγνώστους, στο τέλος αποδόθηκαν σε Σέρβους.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και η πρόεδρος της χώρας, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, καταδίκασαν την επίθεση, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις βίας εναντίον της διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο, την περίοδο προετοιμασίας των δημοτικών εκλογών, αποτελούν απόπειρες να δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας και φόβου.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), η αστυνομία της Eulex και η αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες.