ΚΟΣΜΟΣ

«Παίζει» με τη διορία για τα χημικά ο Άσαντ

«Παίζει» με τη διορία για τα χημικά ο Άσαντ

Στραμμένα στη Δαμασκό βρίσκονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεδομένου ότι εντός ολίγων ωρών λήγει η διορία που έδωσαν οι Λαβρόφ και Κέρι στον Άσαντ αναφορικά με την καταγραφή του χημικού οπλοστασίου.

Η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον χημικό αφοπλισμό του συριακού καθεστώτος ήταν ξεκάθαρη: Λαβρόφ και Κέρι έδωσαν το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο Ασαντ διορία μίας εβδομάδας για να παραδώσει στη διεθνή κοινότητα μια καταγραφή του χημικού του οπλοστασίου, το οποίο θα πρέπει να έχει καταστραφεί ολοσχερώς έως τα μέσα του 2014.

Δεδομένου ότι η πρώτη διορία της μίας εβδομάδας λήγει μέσα στις επόμενες ώρες, κάθε ελπίδα για διπλωματική λύση της συριακής κρίσης εξαρτάται πια σχεδόν αποκλειστικά από τη συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος απένατι στις διεθνείς επιταγές.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται έτοιμος να συμμορφωθεί, αν και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο .

Ο Σύρος πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αμερικανο-ρωσική συμφωνία και εμφανίστηκε έτοιμος να παραδώσει τα χημικά του όπλα σε οιαδήποτε ξένη χώρα είναι διατεθειμένη να τα παραλάβει για να τα καταστρέψει.

Οι μόνες χώρες που διαθέτουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατάλληλες για την καταστροφή χημικών είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Μέχρι χθες ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον δεν είχαν παρουσιαστεί διατεθειμένες να παραλάβουν τα όπλα του Ασαντ, ενώ οι Αμερικανοί έχουν και νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή χημικών στη χώρα.

'Όπως υποστηρίζει ο Άσαντ η διαδικασία καταστροφής του συγκεκριμένου οπλοστασίου «είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη τεχνικά» και «επιβλαβής για το περιβάλλον». «Θα χρειαστεί έναν χρόνο, ή λίγο περισσότερο, και θα κοστίσει περίπου 1 δισ. δολ.», ενώ καλεί ανοιχτά την αμερικανική κυβέρνηση εάν θέλει τα τοξικά να έρθει και να τα πάρει.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ο εμφύλιος οδηγεί σε αδιέξοδο

Βρετανία: Μοναδικός υπεύθυνος για τα χημικά ο Άσαντ

Ολάντ: Πρέπει να παραμείνει η απειλή της επίθεσης στη Συρία

Συρία: Ανάληψη ευθύνης για τη σφαγή 30 ατόμων στην επαρχία Χομς