Άδειες από Νετανιάχου για εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Άδεια κατασκευής «εκατοντάδων κατοικιών» σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη κύρωσε η ισραηλινή κυβέρνηση...

Άδεια κατασκευής «εκατοντάδων κατοικιών» σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, κύρωσε η ισραηλινή κυβέρνηση μία μέρα μετά τη δολοφονία πέντε μελών μίας οικογένειας στον οικισμό Ιταμάρ στη Νάμπλους, αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν.

«Η υπουργική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τους οικισμούς αποφάσισε χθες (Σάββατο) να εγκρίνει την κατασκευή εκατοντάδων κατοικιών στο Γκους Ετζιόν, στο Μάαλε Αντουμίμ, στο Άριελ και στο Κιριάτ Σέφερ», τονίζεται στο ανακοινωθέν του γραφείου του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μπένγιαμιν Νετανιάχου.

Οι τέσσερις αυτοί οικισμοί είναι οι πλέον πολυπληθείς στη Δυτική Όχθη.

Η παλαιστινιακή πόλη της Νάμπλους είχε αποκλεισθεί τελείως χθες από τον ισραηλινό στρατό έπειτα από τον θάνατο πέντε Ισραηλινών στον γειτονικό εβραϊκό οικισμό στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, μία επίθεση που καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή και η διεθνής κοινότητα, με προεξάρχοντες παράγοντες τον ΟΗΕ, το "Κουαρτέτο" (ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή και τη Γαλλία.

Ο στρατός τοποθέτησε οδοφράγματα σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη Νάμπλους, σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τον ή τους Παλαιστινίους που σκότωσαν τα πέντε μέλη μίας οικογένειας χθες βράδυ στον οικισμό Ιταμάρ, όπως τόνισαν πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας.

Κανένα όχημα, εκτός από τα ασθενοφόρα, δεν επιτρέπεται να εισέλθει, ή να εξέλθει από τη Νάμπλους. Επίσης αναπτύχθηκαν ισραηλινοί στρατιώτες στην παλαιστινιακή κοινότητα Αουάρτα, δίπλα στον οικισμό Ιταμάρ.

Οι στρατιώτες επιδόθηκαν σε έρευνες κατ’ οίκον και συνέλαβαν «ικανό αριθμό κατοίκων» για να τους ανακρίνουν, τόνισαν οι παλαιστινιακές πηγές.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε πως πραγματοποιήθηκε «επιχείρηση σκούπα» στον τομέα της επίθεσης, και οι κάτοικοι του Ιταμάρ κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.