ΚΟΣΜΟΣ

Κολοράντο: Μετά τις πλημμύρες σειρά έχουν οι πετρελαιοκηλίδες

Κολοράντο: Μετά τις πλημμύρες σειρά έχουν οι πετρελαιοκηλίδες

Τουλάχιστον 18 πετρελαιοκηλίδες και διαρροές παρακολουθούν οι αρχές της πολιτείας του Κολοράντο, μετά από τις μεγάλες πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι ενώ έξι εξακολουθούν να αγνοούνται. Εννέα κομητείες έχουν κηρυχθεί ζώνες μεγάλης καταστροφής, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Στα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και οι διαρροές. Μόνο το Σαββατοκύριακο, κλιμάκιο της αρμόδιας επιτροπής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κολοράντο εντόπισε άλλες δύο μεγάλες πετρελαιοκηλίδες.

Παρότι υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει 640 βαρέλια πετρελαίου, οι αρχές εστιάζουν σε δεκάδες δεξαμενές, οι οποίες υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, παραμένει δύσκολο σε αυτό το στάδιο να αξιολογηθεί το μέγεθος της καταστροφής και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.

Οι αρχές απορρίπτουν τις κατηγορίες για ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων ενισχύονται από τους αριθμούς: τον Ιούνιο, η παραγωγή πετρελαίου ήταν αυξημένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.