ΚΟΣΜΟΣ

Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας

Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας

Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε επικύρωσε σήμερα, σε δεύτερο βαθμό, την ποινή των 50 ετών κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1991-2002).

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τζορτζ Κινγκ, τόνισε ότι ο 65χρονος Τέιλορ βοήθησε και ενθάρρυνε τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) και του Επαναστατικού Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (AFRC), συμβουλεύοντάς τους και ενισχύοντάς τους μολονότι γνώριζε καλά τι είδους εγκλήματα διέπρατταν: ακρωτηριασμούς ανθρώπων, βιασμούς και δολοφονίες. "Το Εφετείο είναι της άποψης ότι η ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως είναι δίκαιη" πρόσθεσε.

Η σημερινή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σηματοδοτεί το τέλος μιας μαραθώνιας διαδικασίας που κράτησε περισσότερα από επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Τέιλορ παρείχε όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα, τσιγάρα, αλκοόλ και άλλα είδη στους αντάρτες του RUF και έπαιρνε σε αντάλλαγμα διαμάντια. Το κίνημα αυτό ωστόσο δεν ήταν υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Ο κατηγορούμενος παρέμεινε ήρεμος κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης, αλλά ο συνήγορός του, Μόρις Ανιά, ισχυρίσθηκε ότι ο πελάτης του δεν θα είχε καταδικαστεί εάν είχε κάποιον "ισχυρό σύμμαχο". "Αν ο Τσαρλς Τέιλορ είχε φίλους μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η υπόθεση αυτή δεν θα ακολουθούσε αυτήν την πορεία", υποστήριξε.

Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης στη Λιβερία. Υποστηρικτές του Τέιλορ κατήγγειλαν το δικαστήριο, όπως ο Σίριλ Άλεν, πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Πατριωτικού Κόμματος, που είπε ότι πρόκειται για μια "διεθνή συμμορία", ισχυριζόμενος ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο "ιδρύθηκε για να εκφοβίζει τους Αφρικανούς και να κλέβει τον πλούτο τους".

"Χάρηκα με την απόφαση γιατί δείχνει πως ό,τι κι αν κάνεις, στο τέλος η δικαιοσύνη θα σε πιάσει", είπε από την πλευρά του ο Σουλάι Τουρέι, ένας άνδρας που του ακρωτηρίασαν ένα χέρι και ένα πόδι κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. "Να σαπίσει στη φυλακή ο Τέιλορ", ευχήθηκε από την πλευρά του ένας ταξιτζής. "Ελπίζω μόνο να τον κλείσουν σε αφρικανική φυλακή για να υποφέρει ακόμη περισσότερο".

Η Βρετανία έχει συμφωνήσει να εκτίσει ο Τέιλορ την ποινή του σε κάποια από τις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, όμως ο ίδιος θα προτιμούσε να μεταφερθεί στη Ρουάντα για να είναι κοντά στην οικογένειά του, όπως είπε ο δικηγόρος του.