ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Καταγγελίες από εμπόρους του Ουέστγκεϊτ

Κένυα: Καταγγελίες από εμπόρους του Ουέστγκεϊτ

Οι καταστηματάρχες στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι σε επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών Σεμπάμπ, στην αιματηρότερη επιχείρηση αυτού του είδους που έχει σημειωθεί στην Κένυα εδώ και πολλά χρόνια, υποστήριξαν σήμερα ότι οι στρατιώτες που ανέλαβαν να δώσουν ένα τέλος στην τετραήμερη κατάσταση ομηρείας λεηλάτησαν τα μαγαζιά τους κλέβοντας ηλεκτρονικά είδη, κοσμήματα και ταμειακές μηχανές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά αυτές τις καταγγελίες, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αρχές ενήργησαν κατά τρόπο ώστε να προστατευθούν τα εμπορεύματα στο εμπορικό κέντρο όπου έκαναν τα ψώνια τους εύποροι Κενυάτες και ξένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο τρεις καταστηματάρχες κατήγγειλαν λεηλασίες.

Πολλοί ωστόσο έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι πολλά αγαθά κλάπηκαν ακόμη και όταν ο χώρος είχε αποκλειστεί από τους στρατιώτες που είχαν αναλάβει να εξουδετερώσουν τους 15 πάνοπλους δράστες.

"Όλο το μαγαζί καταστράφηκε", είπε ο Τάρεκ Χαρουνάνι, ένας οπτικός που του επιτράπηκε να μπει στο εμπορικό κέντρο την Κυριακή. "Οι πάγκοι των ρολογιών άδειασαν, το κοσμηματοπωλείο είναι άδειο, δεν υπάρχουν κοσμήματα στις βιτρίνες των κολιέ", είπε, προσθέτοντας ότι κλάπηκαν δεκάδες σκελετοί και γυαλιά ηλίου από το μαγαζί του. "Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Το λεηλάτησαν. Ο στρατός απέκλεισε το χώρο και εκείνες τις ημέρες ήταν άδειος. Εδώ είναι Κένυα. Ας το καταλάβουμε, ότι χάθηκε, χάθηκε", είπε ο αδελφός του.

Οι έμποροι δηλώνουν ότι δεν επιρρίπτουν ευθύνες στους πελάτες οι οποίοι έφυγαν πανικόβλητοι όταν εκδηλώθηκε η επίθεση, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, ή που βγήκαν από τις κρυψώνες τους τις επόμενες ημέρες.

Ο Χαρουνάνι, οι καταγγελίες του οποίου περί λεηλασιών είναι παρόμοιες με εκείνες τριών άλλων εμπόρων, είπε ότι στο χώρο υπάρχει έντονη δυσοσμία, πιθανότατα από τα πτώματα που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια. Στους τοίχους είναι εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες ενώ τμήματα του ισογείου έχουν πλημμυρίσει.

Ένας άλλος έμπορος χαρτικών στο Ουέστγκεϊτ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι όλες οι βιτρίνες των μαγαζιών έσπασαν από τα καταιγιστικά πυρά και στο πάτωμα υπάρχουν αμέτρητοι κάλυκες. "Εμείς χάσαμε φορητούς υπολογιστές και μετρητά", πρόσθεσε.

Οι καταστηματάρχες περίμεναν υπομονετικά σήμερα έξω από το εμπορικό κέντρο να τους δοθεί η άδεια να μπουν μέσα για να περισώσουν ό,τι απέμεινε. Ορισμένοι είχαν φορτηγά για να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, άλλοι κρατούσαν απλά χαρτόκουτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Όλε Λένκου απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες σε οποιονδήποτε για τις λεηλασίες και ζήτησε από όποιους διαθέτουν πληροφορίες για το θέμα να τις αναφέρουν στην αστυνομία, υποσχόμενος ότι θα διωχθούν οι δράστες.