ΚΟΣΜΟΣ

Λέτα: Η Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο

Λέτα: Η Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, λίγο πριν την σημερινή κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια για πολιτική αστάθεια και περιπέτειες που θα την βυθίσουν στο χάος.


«H Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Το να αποφύγουμε αυτό τον κίνδυνο, εξαρτάται από εμάς και από τις επιλογές που κάνουμε στην βουλή, εξαρτάται από ένα ναι ή ένα όχι». Αυτό ήταν το μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος μίλησε στην Γερουσία, πριν από την σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

«Οι Ιταλοί ουρλιάζουν ότι δεν μπορούν άλλο το αίμα και αρένα, των πολιτικών που σφάζονται και έπειτα δεν αλλάζει τίποτα. Η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι, γεννήθηκε στο κοινοβούλιο και αν πρέπει να πεθάνει, θα το κάνει εκεί, στο κοινοβούλιο, στο φως του ήλιου...» δήλωσε ο Λέτα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διαχωριστούν οι δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι, από το κυβερνητικό έργο, οι δυο αυτοί τομείς δεν θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται, τόνισε.

Η νέα κρίση προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μπερλουσκόνι κατάφερε πλήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, όταν αποφάσισε να αποσύρει τους 5 υπουργούς του κόμματός του, με πρόσχημα την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι επικριτές του, τον κατηγορούν ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε το εν λόγω μέτρο ως άλλοθι για το προσωπικό του συμφέρον.
Την Παρασκευή η Γερουσία συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από το σώμα, μετά την καταδίκη του σε ένα χρόνο φυλάκιση για φοροαπάτη.